RÉGÉSZETI ADATBÁZIS

A projektről

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNM KK) Régészeti Adatbázisának célja a kutatás, az oktatás és a tanulás támogatása. Az adatbázis az ARIADNE program keretében valósult meg, amely 16 ország 24 régészeti és örökségvédelmi intézményét tömöríti. Az ARIADNE célja a meglévő régészeti adat-infrastruktúrák (főleg szürke irodalom) integrálása annak érdekében, hogy az érdeklődők egy egységes rendszeren keresztül, új technológiák bevonásával juthassanak hozzá az egyébként szétszórt régészeti adatokhoz. Nagyon nagy mennyiségű régészeti adat áll rendelkezésre Európa szerte, melyek mennyisége az információs technológiák fejlődésével folyamatosan nő. Az ezekben az adatokban rejlő lehetőségek kiaknázatlanok azok elérhetetlensége következtében. Az ARIADNE célja ezen régészeti adatok integrálása, útmutatások és innovatív internetalapú eszközök rendelkezésre bocsájtása. Ezáltal egy egységes platformon keresztül lehetővé válik az adatközpontok nemzetközi szintű elérése és kutathatósága.

Az adatbázis teljes funkcionalitásának használatához regisztráció szükséges.

 

Hogyan működik?

A MNM KK Régészeti Adatbázisa egy folyamatosan bővülő ingyenes online katalógus. Az adatbázisban a régészeti lelőhelyek alapvető információin kívül megtalálhatók a lelőhelyek rendelkezésre álló dokumentációi is, mint a feltárási dokumentáció, a leletanyag feldolgozására vonatkozó dokumentációk, valamint vizsgálati eredmények, illetve számos egyéb dokumentáció-típus is. Az adatbázis, illetve a már meglévő lelőhelyek dokumentációi folyamatosan bővülnek, ezért érdemes gyakran visszalátogatni.

A régészeti lelőhelyek védelme érdekében az adatbázis használata különböző jogosultsági szintekhez kötött:

Nem Regisztrált Felhasználó: Csak böngészési joggal rendelkezik, de feliratkozhat hírlevélre.

Regisztrált Külső Felhasználó: Böngészési joggal rendelkezik, feliratkozhat hírlevélre, illetve használhatja a lelőhelyfigyelőt, amely e-mailt küld, ha az érdeklődési körének megfelelő lelőhely került az adatbázisba. Dokumentáció letöltési jogosultsága nincs. Amennyiben betekintést szeretne dokumentációkba, forduljon a területileg illetékes múzeumhoz.

Regisztrált Belső Felhasználó: Emelt szintű jogosultsággal rendelkezik, a regisztrációhoz intézményi e-mail cím megadása szükséges. A belső felhasználók rendelkeznek a fenti jogokkal, dokumentáció letöltési lehetőséggel, valamint minden információt láthatnak a lelőhelyekről. Ilyen felhasználónak minősülnek a múzeumban, régészeti kutatóintézetben, régészeti tanszéken, örökségvédelmi szervben vagy szakmai koordinációt végző minisztériumban dolgozó régészek, illetve régészhallgatók. Alapértelmezetten nekik sincs emelt szintű jogosultságuk. Ilyen hozzáférést az intézmény- és tanszékvezetők igényelhetik régész munkatársaik/hallgatóik számára a lent letölthető Regisztrációs kérelem segítségével. A kitöltött és az intézményvezető, vagy az általa megbízott személy által aláírt űrlapot az archeodatabase@hnm.hu címre kell elküldeni. Szabadúszó régészek esetében azok kaphatnak ilyen szintű hozzáférést az adatbázishoz, akik szerepelnek a Régészeti és Műemléki Szakértői névjegyzékben. Régészeti magánvállalkozások abban az esetben kaphatnak ilyen hozzáférést, amennyiben akkreditációval rendelkeznek. Ezen vállalkozások esetében a vállalkozás vezetője kérhet hozzáférést a fent említett űrlap segítségével.

Regisztrált Belső Felhasználó Lelőhely Feltöltési Jogosultsággal: Kizárólag Regisztrált Belső Felhasználó kérhet ilyen jogosultságot az adatbázis adminisztrátorától az archeodatabase@hnm.hu címen. Az ilyen jogosultsággal rendelkező felhasználó minden eddigi jogosultsággal rendelkezik, továbbá lelőhelyet is tud feltölteni az adatbázisba (lásd lelőhely feltöltése menüt).

A dokumentációk típusát bárki megtekintheti, letölteni azonban csak akkor lehet, ha regisztrál az oldalra és rendelkezik Regisztrált Belső Felhasználó jogosultsággal. Amennyiben nem tartozik ebbe a körbe, de dokumentációkhoz szeretne hozzáférni, kérjük forduljon a területileg illetékes múzeumhoz.

A jogosultsággal letölthető dokumentációk alól kivételt képeznek a Régészeti Kutatások Magyarországon című kiadvány kötetei, amelyek az ilyen nevű menüpont alatt érhetők el. A kötetek, illetve a lelőhelyeknél szereplő Régészeti Kutatások Magyarországon jelentései szabadon hozzáférhetők.

Az adatbázis főoldalán a térkép alatti részen tájékozódhat az újonnan felvitt régészeti lelőhelyekről, illetve a keresőfelület feletti rész információt nyújt arról, hogy hány lelőhely van az adatbázisban, ezekhez összesen mennyi fájl áll rendelkezésre, illetve feltüntetjük azt is, hogy mennyi kereshető kifejezés található az adatbázisban.

Használhatja a szabad szöveges keresést, vagy a kategóriákon belül a választéklistákat. A választéklisták csak olyan szavakat/kifejezéseket mutatnak, amelyek szerepelnek az adatbázisban. A választéklistákat tetszés szerint kombinálhatja, a keresési eredmény az adatbázishoz való hozzáférési szintjének megfelelően listanézetben vagy térképen/listanézetben jelenik meg. Az Adatbázis részletes keresője szintén lehetővé teszi, hogy különböző keresési feltételek alapján szűrjünk a Régészeti Kutatások Magyarországon című kiadványokban szereplő lelőhelyekre is.

A lelőhely nevére kattintva tud eljutni a lelőhely adatlapjához. A lelőhely adatlapokon számos adat linkkel van ellátva, azokra kattintva az adott kategóriának megfelelő lelőhelyek érhetők el.

A lelőhely adatlapon tekintheti meg, hogy milyen dokumentációk állnak rendelkezésre a lelőhelyről. Ezek a dokumentációk csak megfelelő jogosultsággal tölthetők le (lásd fent). Ha megfelelő jogosultsággal rendelkezik a letöltéshez, és egy konkrét fájlt szeretne letölteni, akkor azt azonnal megteheti, ha viszont több dokumentumot, vagy könyvtárat szeretne letölteni, a rendszer egy zip fájlt készít, melynek linkjét a regisztrációkor megadott e-mail címére küldi.

A dokumentációk felhasználása kizárólag tanulási, oktatási és kutatási célból engedélyezett. Kérjük, hogy korrektül és körültekintően járjon el az adatbázisból letöltött információk felhasználásakor és minden esetben hivatkozzon az adatbázisra és a dokumentációkra. Az adatbázisban található dokumentációk számos régész, régésztechnikus, kutató, elemző, restaurátor, rajzoló, fotós stb. több éves munkája. Az MNM KK célja, hogy elismerje és védje a szellemi tulajdont és a dokumentációk készítőinek szerzői jogait. A felhasználó felelőssége, hogy elfogadja és betartsa a MNM KK Régészeti Adatbázisának Felhasználási és Adatvédelmi Feltételeit. Amennyiben nem ért egyet a Felhasználási és Adatvédelmi Feltételekben foglaltakkal kérjük, NE HASZNÁLJA az adatbázist!

Felhívjuk figyelmét különösen a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvénynek, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvénynek, a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvénynek a szerzői jogok és a szerzői jogokkal kapcsolatos jogok megsértésének jogkövetkezményeire. A szerzői jogok és a szerzői jogokkal kapcsolatos jogok megsértésének felelőssége és következményei a felhasználót terhelik.

  

TOVÁBB A RÉGÉSZETI ADATBÁZISRA