KÖZÖSSÉGI RÉGÉSZET - KÖR

A KÖR a régészetben önkéntes alapon közreműködni szándékozó nem szakmabeliek bevonását szervezi az egyes szakfeladatok ellátásába, így különösen a terepbejárási, műszeres felderítési (fémkeresős), feltárási, feldolgozási és társadalmi-közreadási munkákba.

Az MNM Nemzeti Régészeti Intézet által regisztrált önkéntesek az NRI szervezésében folyó projektekben régész vezetésével vehetnek részt. Az NRI közösségi régészeti adatbázisába való regisztráció a vonatkozó jogszabályok szerint nem jogosít fel önálló terepi munkavégzésre.

 

Mi különbözteti meg a közösségi régészetet a hagyományos régészettől?


Alapvetően semmi, hiszen a munkavégzés folyamata ugyanaz. A valóságban azonban nagyon is sok, mivel erőforrásainak nagy része a civil oldal, a társadalom felől érkezik. A Közösségi Régészeti Osztály feladata, hogy felkutassa, érzékenyítse, képezze és projektek mentén projekthez delegálja azokat az embereket, akiket a régészet misztikuma, illetve annak ezer és egy ága-boga érdekel.

 

Hogyan tudok csatlakozni?

A KÖR programokra való jelentkezés feltétele egy előzetes regisztráció! Regisztrációs számát az alábbi linken található űrlap kitöltése után e-mailben küldjük.

REGISZTRÁCIÓ

 

Milyen jellegű tevékenységben vesznek részt az önkéntesek?

A KÖR saját, intenzíven bővülő projektjei egyrészről a kiemelt, beruházásokkal érintett területek topográfiai kutatásaihoz csatlakoznak (Tisza-tó, 83-as út, Iváncsa térsége), illetve olyan pusztuló, főleg temetők feltárását célozzák, melyek közösségi megmentése indokolt (Kisbárkány, Alsótold). Külön kutatási terület nem minősülnek a nemzet sorsfordító helyszíneinek, csatatereinek kutatása is (Vilonya, Fony-Amadévár, Kelemér-Mohos-vár, Mezőkeresztesi csatatér).

 

Várjuk Önöket szeretettel programjainkon!                                                                   
 

Kérdés esetén a következő címre várjuk levelét: kor.nri@mnm.hu