AKTUALITÁSOK | KONFERENCIÁK | KONFERENCIAFELHÍVÁS TÉR-INFÓ: INNOVATÍV TÉRINFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK ÉS LEHETŐSÉGEK A RÉGÉSZETBEN

KONFERENCIAFELHÍVÁS TÉR-INFÓ: INNOVATÍV TÉRINFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK ÉS LEHETŐSÉGEK A RÉGÉSZETBEN

A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet konferenciát szervez 2024. október 7-8-án az MNM Központi könyvtárában „Tér-Infó: Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben” címmel.

A régészetben és örökségvédelemben alkalmazott térinformatika és fotogrammetria, valamint a támogató adatrögzítési formák az elmúlt években látványos fejlődésen mentek keresztül, aminek következtében a szakemberek számos kihívással szembesültek. Mennyire hatékonyak ezek a rendszerek és milyen előnyöket nyújtanak a régészet és örökségvédelem számára? Vannak olyan kiforrott megoldások és tapasztalatok, amik mentén elindulhat standardok és irányelvek, esetleg szakmai minimumok kialakítása?

A konferencia célja, hogy átfogó képet adjon egyes megoldások technikai és technológiai megközelítéséről, illetve bemutassa a jó gyakorlatokat és az innovatív törekvéseket, a fenntarthatósági célokat is figyelembe véve. Szeretnénk megvitatni, hogy a régészeti térinformatikai és fotogrammetriai munkafolyamatok standardizálása elvezet-e fenntarthatóan kutatható eredményekhez vagy bizonyos esetekben egyedi megoldásokban kell gondolkozni.

Régészeti térinformatika témában az elmúlt években számos szimpóziumot rendeztek az országban. A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete utoljára 2022-ben szervezett térinformatikai konferenciát, amelyen különös érdeklődés övezte a rendezvényt záró kerekasztalbeszélgetést. Bízunk benne, hogy a digitális megoldások sokrétűsége és a régészetet érintő megoldások változatossága idén is jó vitaalap lehet a térinformatika, a fotogrammetria és a régész szakma számára.

A Szervezők az alábbi témakörökben várják az előadásokat vagy posztereket:

  1. Térinformatikai megoldások terepi munkához (Egyedi fejlesztésű vagy más iparágakból és tudományokból átültetett térinformatikai megoldások; adatbázis irányelvek bemutatása; 2d és 3d állományok kezelése és hasznosulása.)
  2. Kézi szkennerek és fotogrammetriai megoldások alkalmazása a régészetben (3d állományok létrehozása és alkalmazása a régészetben; adatállományok kezelése, elemzése és fenntartható tárolása.)
  3. Légi távérzékelés a régészetben (Távérzékelés és adatelemzés módszertana; LiDAR-adatok tudományos hasznosulása.)

Az előadások kiválasztása szakmai szempontok alapján történik azzal a céllal, hogy kifejezetten innovatívnak számító megoldások, ipari standardok vagy a régészeti térinformatika és fotogrammetria standardizációját elősegítő fejlesztések bemutatására adjunk lehetőséget.

A szervezők 15 perces előadásokkal, illetve A1 méretű poszterrel várják a jelentkezéseket a lenti űrlap kitöltésével.

 

A jelentkezés határideje 2024. július 12.

A szervezők fenntartják az előadások kiválasztásának jogát. A rendezvényről filmfelvétel készül.